Av: Min Doktor, 2019-11-30

Allt du behöver veta om resevaccin

I samband med resor till andra länder finns risk att drabbas av sjukdomar som vanligtvis inte förekommer i Sverige. Många av sjukdomarna leder till mycket besvärliga symtom och kan i vissa fall vara livshotande. Du kan skydda dig mot flera av dessa sjukdomar genom att vaccinera dig.

– Inför resan är det viktigt att fundera igenom vilken typ av resa man ska göra, till exempel så finns det vissa vaccinationer som rekommenderas om man ska resa till landsbygden och utanför de vanligaste turistområdena, säger Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner på Min Doktor.

– Sedan är det förstås viktigt att matcha de länder man ska besöka med de rekommendationer kring vaccination som finns vid resor just dit, det finns inga generella råd för samtliga resor, tillägger Lina.

Rekommendationerna kring vaccinering gäller för både barn och vuxna, men det finns också särskilda rekommendationer för vissa grupper som små barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar. På Min Doktor följer vi Reserådets rekommendationer.

Det är viktigt att vara ute i god tid inför resan eftersom vissa vaccin ges i flera doser. En till två månader brukar räcka för de allra flesta. Många vaccin kan också ge ett visst skydd även om du tar dem med kort varsel inför din resa.

Vilka sjukdomar går det att vaccinera sig mot?

– Alla bör ha ett fullgott grundskydd mot mässling, difteri, stelkramp och kikhosta, oavsett om man ska resa eller stanna hemma. Dessa vaccin erbjuds genom vaccinationsprogrammet för barn i Sverige men du kan behöva påfyllnad av skyddet mot difteri, stelkramp och kikhosta efter 20 år, säger Lina.

Vaccination mot hepatit A och hepatit B rekommenderas också för resor till de flesta destinationer. Hepatit A sprids vanligtvis genom livsmedel och vatten, och hepatit B sprids genom sexuell kontakt och kontakt med smittat blod.

Övriga sjukdomar som du kan vaccinera dig mot har olika smittvägar, till exempel genom mat och vatten, myggbett, droppsmitta eller saliv från hundar och katter.

Exempel på sjukdomar du kan behöva vaccinera dig mot, beroende på vart du ska och typ av resa:

Dela artikeln: