Av: Min Doktor, 2019-11-07
På Min Doktors kliniker kan du vaccinera dig och dina barn mot en rad sjukdomar såsom influensa, stelkramp och TBE. Nu går det även att vaccinera dig själv och ditt barn mot vattkoppor – en mycket vanlig sjukdom som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men hur går egentligen en vaccination till och vem borde vaccinera sig?
Vi ställde några korta frågor till Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner.
– Vattkoppor är mycket smittsamt och orsakar ofta röda, vätskefyllda utslag i form av blåsor på huden, klåda, feber, huvudvärk och trötthet. Genom vaccinering slipper man drabbas med allt vad det innebär i form av obehag, sjukfrånvaro och vab.
– En annan fördel är att risken för att få bältros minskar om man vaccinerar sig mot vattkoppor. Bältros kan vara mycket smärtsamt och drabbar främst personer över 50 år och personer som har nedsatt immunförsvar. På Min Doktor Kliniken erbjuder vi även vaccin mot bältros på recept som gör att risken att drabbas minskar kraftigt.
– Vaccinet tas via en injektion i två doser med minst fyra veckors mellanrum och ger ett 90-100 procentigt skydd. För barn ska det gärna vara ett års mellanrum mellan doserna. Skulle du eller ditt barn ändå få sjukdomen blir symptomen betydligt mildare än de hade blivit utan vaccinering.
– Gravida, barn yngre än nio månader och personer med svår immunbrist ska inte vaccineras.
– En dos kostar 700 kronor både för barn och vuxna. Varmt välkomna till oss!
Läs gärna mer om vattkoppor och bältros på vår hemsida!