Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär hos barn

Hudbesvär hos barn

Hur ser jag skillnad på nässelutslag och eksem? Vad kan jag göra om min bebis får blöjutslag? Vad är badklåda? Kan små barn drabbas av bältros? Kan mitt barns munsår vara herpes? Hur känner jag igen ett fästingbett?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har här samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling och utredning samt hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av hudbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vård för hudbesvärÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om hudbesvär, vanliga symptom och behandling

​Olika typer av hudbesvär och utslag är vanligt förekommande hos barn och spädbarn. Besvären orsakas ofta av virus eller bakterier i form av en hudsjukdom eller hudinfektion. Även olika typer av inflammationer eller en brännskada kan ge upphov till hudförändringar och symptom på huden. Alla barn har dessutom leverfläckar och födelsemärken, som nästan alltid är helt ofarliga.

Flera av de vanligaste barnsjukdomarna ger upphov till symptom på huden i form av utslag, blåsor, prickar eller klåda. Vattkoppor, höstblåsor, scharlakansfeber och mollusker är exempel på vanligt förekommande sjukdomar hos barn som ger tydliga utslag på kroppen. Många av de vanliga hudsjukdomarna smittar lätt och det är därför viktigt att känna igen deras symptom.

Vissa sjukdomar som ger symptom på huden kan leda till allvarliga komplikationer. För flera av de sjukdomarna erbjuds därför vaccin i tidig ålder. Barn kan till exempel kan få vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månaders ålder. Barn kan också få vaccin mot TBE, som kan orsakas av fästingbett. Fästingar kan också ge borrelia.

Inflammationer i huden är vanliga hos barn. Hos småbarn är till exempel eksem väldigt vanligt. Särskilt vanligt är så kallade atopiska eksem, eller böjveckseksem, som ger upphov till röda och kliande utslag på olika delar av kroppen. De uppstår oftast när barnet är 1 till 2 år och kan ge återkommande besvär fram tills barnet är 3 till 5 år. Eksem kan drabba barn i alla åldrar och orsakas ibland av hudallergi. I vissa fall är besvären ärftliga och försvinner då oftast när barnet blir äldre.

Äldre barn och ungdomar får ofta inflammationer i huden i form av akne och finnar. Detta kan vara väldigt besvärligt och leda till dåligt självförtroende och psykisk ohälsa, särskilt hos ungdomar, men det går oftast att få effektiv behandling mot besvären.

Många hudbesvär hos barn läker ut av sig själva. För de flesta hudproblem finns dessutom effektiv behandling för att bota eller lindra besvären.

På länkarna nedan har vi samlat information om vanligt förekommande hudbesvär och hudsjukdomar, vanliga symptom, vad du som förälder kan göra samt vilken vård och behandling som kan behövas.

Sök vård för hudbesvär

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hudbesvär

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har någon form av hudbesvär, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09