Av: Min Doktor, 2021-03-23

Håll dig frisk i vår - skydda dig mot TBE

Våren ligger framför oss, men i takt med att värmen återkommer vaknar också fästingarna som kan bära på ett antal olika sjukdomar, däribland TBE. Det går att vaccinera sig mot TBE, men för att få ett bra skydd behöver vaccinet tas i flera doser. Min Doktors Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner, berättar om hur du uppnår ett fullgott skydd mot TBE och hur du ska tänka om du har råkat missa en dos.

De flesta som smittas av TBE får lindriga influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar. Men för upp till en tredjedel sprids viruset vidare till hjärnan och orsakar hjärninflammation och/eller hjärnhinneinflammation, som kan leda till bestående minnesstörningar, balansstörningar eller förlamning. I sällsynta fall kan TBE vara livshotande. Har man väl haft TBE är man immun för livet.

– Nu när vi hoppas på att livet snart ska kunna återgå till det normala igen vill vi alla såklart undvika fler sjukdomsbesvär. TBE kan bli mycket besvärligt för den som drabbas, men det går att skydda sig genom vaccination, säger Lina Jägfalk och fortsätter:

– Eftersom inga andra vaccin ska tas sju dagar före och sju dagar efter en vaccination mot covid-19 så är det hög tid att TBE-vaccinera sig redan nu. På så sätt undviker man en eventuell krock med covid-19-vaccinet och hinner bygga upp ett skydd mot TBE inför säsongen.

Så ska du agera om du missat en påfyllnadsdos

TBE-vaccin behöver tas i flera doser för att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot sjukdomen. Grundvaccinationen av TBE omfattar sammanlagt tre injektioner under 12 månader som ger ett gott skydd under de tre första åren (för personer över 50 år rekommenderas det att grundvaccinationen innehåller fyra doser) och därefter ges en fjärde injektion efter tre år. För att upprätthålla skyddet ska man sedan vaccinera sig vart femte år.

– Det kan kännas som många doser att hålla reda på - men om du följer vaccinationsschemat uppnår du ett fullgott skydd mot TBE, och du är skyddad inför säsongen redan efter den andra dosen. Om du skulle råka missa en dos, så behöver du oftast inte börja om helt från början utan det räcker i de flesta fall med en extra dos innan du kan fortsätta följa vaccinationsschemat, berättar Lina.

Du kan kostnadsfritt chatta med våra erfarna vaccinationssjuksköterskor för att få en individuell bedömning kring om du missat en dos, och få svar på övriga frågor kring just din vaccination. Med hjälp av Min Doktors digitala vaccinationskort kan du dessutom enkelt hålla reda på vilka doser du redan tagit och när det är dags att fylla på med nästa, för att slippa glömma en påfyllnadsdos i framtiden. Välkommen att vaccinera dig mot TBE på våra vård- och vaccinationsmottagningar.

Pga covid-19 kan vi endast ta emot dig på våra vård- och vaccinationsmottagningar om du inte riskerar att bära på smitta. Du behöver ha varit feberfri i mer än två dygn och upplevt en allmän förbättring under dessa dygn om du haft symptom. Det behöver dessutom ha gått minst sju dygn sedan symptomen bröt ut.

Dela artikeln: