Av: Min Doktor, 2021-05-19

Checklista: så vet du om du bör vaccinera dig mot TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan leda till hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Varje år drabbas ca 350 personer av TBE, men det finns vaccin mot sjukdomen. Kontrollera med hjälp av vår checklista och se om just du bör vaccinera dig mot TBE.

  • Du bor i ett av riskområdena för TBE.

TBE finns numera i alla Sveriges län, men smittrisken är störst i södra och mellersta Sverige, framför allt i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter samt i Västra Götalandsregionen. Se antal inrapporterade TBE-fall i just ditt län på Folkhälsomyndighetens hemsida.

  • Du besöker ofta ett av riskområdena för TBE.

Om du till exempel har en sommarstuga eller släktingar i ett riskområde och brukar spendera mycket tid där under fästingsäsongen är det en god idé att vaccinera dig.

  • Du reser ofta till Åland, Centraleuropa, Baltikum eller Ryssland.

Smittrisken för TBE är stor i dessa områden, men TBE förekommer också i vissa delar av Norge och Danmark.

  • Du är ofta utomhus, till exempel i skogen, parker, eller i trädgårdar.

Fästingar trivs i fuktiga och skuggiga miljöer där det finns högt gräs, buskar eller snår. Det kan vara ute i skogen, men risken för att bli fästingbiten finns likväl när du påtar i trädgården eller vid en picknick i parken.

Vaccinera dig hos Min Doktor

Det går bra att vaccinera sig mot TBE på alla våra vård- och vaccinationsmottagningar och på våra sommarkliniker.

Grundvaccinationen av TBE omfattar sammanlagt tre injektioner under 12 månader som ger ett gott skydd under de tre första åren. Därefter ges en fjärde injektion efter tre år. För att upprätthålla skyddet rekommenderas att man sedan vaccinerar sig vart femte år. För personer över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos 2.

Med hjälp av Min Doktors digitala vaccinationskort kan du enkelt hålla reda på vilka doser du redan tagit och när det är dags att fylla på med nästa.

Dela artikeln: