Hem > Hälsa och sjukdomar > TBE

TBE

De vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar är TBE (även kallad fästingburen hjärninflammation) och borrelia. Det finns ingen botande behandling för TBE, som kan leda till både hjärninflammation och hjärnhinneinflammation, men det går att vaccinera sig. Du behöver inte boka tid för din vaccination – kom förbi när det passar dig.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. De flesta som smittas får lindriga influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar, men för upp till en tredjedel sprids viruset vidare till hjärnan och orsakar hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna kan leda till bestående minnesstörningar, balansstörningar eller förlamning och är i sällsynta fall livshotande.

Du smittas om du blir biten av en fästing som bär på viruset. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras via ett bett. Därför kan du smittas av TBE även om du tar bort fästingen tidigt.

Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats, och varje år drabbas cirka 350 personer i Sverige.

Vem bör vaccinera sig?

Vuxna och barn från ett år som vistas i riskområden rekommenderas att vaccinera sig mot TBE. Riskområdena ligger i södra och mellersta Sverige, framför allt i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter samt i Västra Götalandsregionen.

Viruset sprider sig dock i Sverige och finns även i Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Östergötland, Örebro, Värmland, Västmanland, Dalarna och Gävleborgs län. Ett fåtal fall har även rapporterats från Gotland, Halland, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län. Utomlands finns smittrisk i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna, i Ryssland och på Åland. TBE förekommer också i vissa delar av Norge och Danmark.

Fästingar trivs i fuktiga och skuggiga miljöer där det finns högt gräs, buskar eller snår och i skogen. Men de kan också förekomma i trädgårdar och parker.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

400:-

Vuxen

360:-

Barn

När ska man vaccinera sig?

För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE behövs flera doser av vaccinet. Vaccinationen bör därför påbörjas i god tid före fästingsäsongen, och även om du inte hinner ta alla dina doser innan dess får du ett skydd inför säsongen redan efter andra dosen.

Grundvaccinationen av TBE omfattar sammanlagt tre injektioner som ger ett gott skydd under de tre första åren. Vanligtvis får man två doser med en till tre månaders mellanrum. Tredje dosen, som kan tas tidigast efter fem månader, ges vanligen inför nästa säsong, alltså högst 12 månader efter dos 2. För att upprätthålla skyddet från grundvaccinationen ges en fjärde injektion efter tre år, och därefter rekommenderas att man sedan vaccinerar sig vart femte år.

För personer över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos 2.

Antal vaccineringstillfällen

3 alt 4 i grundvaccination beroende på ålder

Intervall

1 mån, 5-12 mån, 3 år, vart 5:e år

Verksamt skydd

3 år, vart 5:e år

Var kan man vaccinera sig?

Det går bra att vaccinera sig mot TBE på alla våra mottagningar. Ingen tidsbokning behövs – vi har drop-in. Se öppettider på respektive mottagning.

När kan Min Doktor hjälpa?

Du kan vaccinera dig mot TBE på någon av Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Ingen tidsbokning behövs – vi har drop-in. Du kan också kostnadsfritt få råd och information om vaccinationer av sjuksköterska genom vår vaccinationsrådgivning online.

Har du fler frågor?

Vaccinationsråd online

0 kr

  • Förbered och förenkla ditt besök genom att först få rådgivning online

  • Kostnadsfri rådgivning av erfarna vaccinationssjuksköterskor

Starta rådgivning

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos